Ultralydsscanning: overbelastning eller akut

Hos KiroUltra kan du få foretaget diagnostisk scanning af sportsskader, overbelastningsskader m.m. UL-scanning er særligt velegnet til smerter/skader i skulder, knæ, hofte, albue, hånd og håndled, fod og ankel m.m. Se eksempler på ultralydsscanning. F.eks. er UL-scanning af knæ velegnet til at undersøge for “springerknæ”, Osgood-Schlatter m.v.

Ultralydsscanning, scanning, kiropraktor københavn, scanning uden henvisning

 

Læs venligst her inden du booker tid til scanning:

UL-scanning udføres enten som selvstændig konsultation (“ultralydsscanning udenøvrig undersøgelse”), eller som kombineret 1.gangsundersøgelse og scanning (“1.gangsundersøgelse med ultralydsscanning”).

  • Ultralydsscanning uden øvrig undersøgelse: Der udføres udelukkende UL-scanning af en specifik region (knæ, skulder, ankel, albue, håndled, fod, hånd, hofte), og der laves efterfølgende en skriftlig beskrivelse med evt. diagnose, af scanningen. Der er IKKE klinisk undersøgelse, vurdering af årsag, anbefalinger til forholdsregler, træning eller behandling ved denne konsultation.
  • 1.gangsundersøgelse med ultralydsscanning: UL-scanning og beskrivelse kombineres med en normal optagelse af sygehistorie, objektiv/klinisk undersøgelse, fastlæggelse af evt. behandlingsplan, drøftelse af forholdsregler, øvelser, behandling m.m.

Scanning uden øvrig undersøgelse er således udelukkende en beskrivelse af, hvad der evt. afdækkes ved scanning af det pågældende område. Al billeddiagnostik har begrænsninger, og det er ikke sikkert UL-scanning er tilstrækkeligt til at stille en korrekt diagnose.

BEMÆRK: DU KAN IKKE BRUGE DIN HENVISNING FRA EGEN LÆGE HOS KIROULTRA. Scanning ved KiroUltra medfører egenbetaling (fratrukket offentligt sygesikringstilskud, tilskud fra “danmark”, og evt. dækning via din forsikring)

Hvad kan ultralydsscanning bruges til?

Ultralydsscanning kender du måske fra de scanninger man som gravid får udført for at vurdere fosteret/barnet. Muskuloskeletal UL-scanning fungerer på samme måde, men med fokus på sener, muskler, brusk, led, knogler, nerver, m.m. Således kan man herved foretage en øjeblikkelig vurdering af disse strukturer. UL-scanning supplerer traditionel røntgenoptagelse på bedste vis, idet røntgen primært fremstiller knoglestrukturer. Men er problemet relateret til f.eks. sener, er scanning med ultralyd optimalt.

 

Ultralydsscanning af sportsskader, scanning uden henvisning, kiropraktor frederiksberg

Typiske strukturer og problemstillinger, der undersøges ved UL-scanning, er bl.a.:

  • seneskader, herunder overbelastningsskader, afklemning, overrivning, forkalkning m.m.. Typiske eksempler er afklemningssyndrom i skulderen, betændelse i achillessenen, tennisalbue, lyskesmerter osv.
  • muskelskader, bl.a. “fibersprængninger”, blodansamlinger (f.eks. “trælår”), overrivning, forkalkning osv.
  • slidforandringer i brusk, ledflader, sener m.m. Herunder findes f.eks. meniskskader, slidgigt, delvis overrivning af sener som følge af langvarig overbelastning m.v.
  • væskeansamling i led, slimsække m.m.
  • aktiv inflammation i sener, seneskeder, ledstrukturer m.v. Inflammation kan bl.a. ses ved akutte skader, gigtforandringer m.v.

Bivirkninger ved ultralydsscanning?

Ultralydsscanning er ufarligt og bivirkningsfri, idet der er tale om lydbølger, der omdannes til et skærmbillede. Den har desuden de fordele, at man ser billederne samtidig med at scanningen udføres. Herudover kan man vurdere strukturerne “dynamisk”, dvs. mens man f.eks. bevæger et led. Dette er ikke muligt ved f.eks. røntgen eller MR-scanning.

Intet krav om behandling:

Hos KiroUltra har du mulighed for at bestille tid til UL-scanning, uanset om du har ønske eller behov for undersøgelse og/eller behandling hos kiropraktoren. Du kan således sagtens få foretaget f.eks. ultralydsscanning af skulder, og fortsætte i fysioterapi, ved en anden behandler, træner osv., hvis du ønsker det. KiroUltra kan vejlede dig i valg af behandler, træning m.v.

Kvalifikationer:

Kiropraktor Morten Spangsbjerg har udført UL-scanning gennem en årrække, og er uddannet i muskuloskeletal ultralydsdiagnostik gennem kurser og efteruddannelse. Morten Spangsbjerg er akkrediteret på EFSUMB Level 1-niveau. På klinikken udføres dagligt scanning, og Morten Spangsbjerg deltager løbende i efteruddannelse om ultralyd.

Læs mere om UL-scanning på Netdoktor.

 

 

KiroUltra – kiropraktor i København V/ Frederiksberg ved Søerne/Forum, tæt på København Ø, København N og København K.