Behandling af slimsækbetændelse i hælen:

Hos KiroUltra kan du få grundig undersøgelse og behandling af slimsækbetændelse i hælen.

Slimsækbetændelse på bagsiden af hælen (bursitis retrocalcanea) skyldes irritation / inflammation af slimsækken mellem hælben og achillessene (eller mellem achillessene og huden). Slimsækken har som funktion at nedsætte gnidningsmodstand mod achillessenen ved bevægelse i ankelleddet.

Symptomer på slimsækbetændelse i hælen:

Slimsækbetændelse giver markant ømhed. Denne er lokaliseret i området nederst på achillessenen / på bagsiden af hælbenet, men kan stråle op eller ned under hælen. Ofte ses mindre hævelse i området, typisk på ydersiden af hælen (lateralt). Ømhed/smerter forværres ved tryk på området, og f.eks. ved at gå med sko, der har kontakt til stedet. Smerterne vil typisk mærkes ved igangsætning og lindres efter kort tids gang.

Årsager:

Bursitten er en “irritationstilstand” som ofte ses i forbindelse med overbelastning. Dette ses bl.a. hos løbere. Kronisk achilles-tendinopati, et abnormalt knoglefremspring på hælbenet (Hägglund’s exostose), eller brug af for små sko, kan også være årsager. Endelig kan unormal stilling i bagfoden under afvikling af løb eller gang, sandsynligvis forårsage tilstanden.

Behandling af slimsækbetændelse i hælen:

Det er vigtigt at fastlægge den korrekte diagnose, for derved at kunne igangsætte den optimale behandling hurtigt. En række andre problemstillinger kan forveksles med slimsækbetændelse i hæl, herunder:

  • Achilles-tendinopati eller -ruptur
  • Svangsenebetændelse (plantar fasciitis) / hælspore
  • Häglund’s exostose
  • Calcaneal apofysitis
  • M.fl.

KiroUltra udfører diagnostisk ultralydsscanning, der er særdeles velegnet til diagnosticering af slimsækbetændelse.

Slimsækbetændelse hæl kan behandles på flere måder. I mange tilfælde vil man give indsprøjtning med binyrebarkhormon for at nedbringe inflammationen. I tilfælde af Häglund’s exostose vil det være relevant at overveje operation, der fjerner det uhensigtsmæssige knoglefremspring.

I mange tilfælde ses bursitten sammen med achilles-tendinopati. I dette tilfælde vil specifik styrketræning og udspændingsøvelser være relevant. Ved nedsat bevægelighed i ankelleddet kan man desuden behandle med ledfrigørende behandling. KiroUltra instruerer dig i styrke- og udspændingsøvelser, og kan evt. udføre gang- eller løbestilsanalyse af dig, for at vurdere om fodens stilling under gang/løb kan være disponerende for problemet.

 

Læs om behandling af slimsækbetændelse i hælen på Sundhed.dk