Behandling af skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse (Medial tibia-periostit, Medial Tibial Stress Syndrome MTSS, Shin splints) er betegnelsen for en overbelastning / irritationstilstand i området hvor en af underbenets muskler (m. tibialis posterior) hæfter på skinnebenet (tibia). Man mener smerterne fremkommer pga. senehæftets træk i knoglehinden (periost), der omslutter skinnebenet. Der er generelt enighed om, at MTSS kan være forløber for stressfraktur.

Symptomer:

Symptomerne er gradvist indsættende, begyndende med lettere ømhed langs skinnebenets inderste kant. Tilstanden opleves typisk hos løbere. Indledningsvist er der ikke ømhed under løb, men efter. Efterhånden bliver ømheden mere smertepræget, og sætter ind allerede under løb. Først opleves smerterne kun i starten af løbet, men i svære tilfælde kan ømheden være konstant.

En mindre hyppig form for skinnebensbetændelse (Anterior Tibial Stress Syndrome, ATSS) kan opleves i form af lignende ømhed / smerter, men mere på forsiden af skinnebenet.

Årsager:

Skinnebensbetændelse (MTSS) skyldes som nævnt irritation af senehæftet/knoglehinden, hvor m. tibialis posterior hæfter på skinnebenet. Denne muskel er meget vigtig for at føre anklen nedad (plantar-fleksion) og vippe den ydre fodkant nedad (eversion). Denne bevægelse er med til at begrænse, at foden “falder indad” (over-pronation), særligt under løb. Pronation er en naturlig del af fodens støddæmpende funktion, og sikres bl.a. af fodens knogler i samspil med ledbånd og muskler.

En række årsager kan medføre at pronationen ikke er optimal. Studier viser, at en af de vigtigste faktorer, er hastigheden hvormed foden “falder ind i pronation”. Hvis denne er for høj – svarende til, at der derved kommer et momentant, kraftigt stress på m. tibialis posterior – er der forøget risiko for udvikling af MTSS.

Overdreven supination kan også føre til skinnebensbetændelse. Her er støddæmpningen i foden nedsat, da denne primært sker under pronation, som er blevet begrænset.

Overpronation og -supination kan have mange årsager. Ofte ligger årsagen ikke kun i fod eller ankel, men i skinnebenets rotation, lårbenets stilling i fht. knæ og bækken, styrke i baldemuskulaturen, eller bevægelighed i lænderygsøjlen. KiroUltra.dk udfører en grundig undersøgelse af dig, for at fastlægge årsagen til dit problem.

ATSS opleves typisk ved ubalance mellem underbenets forreste og bagerste muskelgruppe, og musklerne, der løfter foden (dorsifleksion) overbelastes.

Behandling:

Kortsigtet bør behandling bestå af ophør med den smerteudløsende aktivitet, dvs. typisk løb. Samtidig bør behandling suppleres med bløddelsbehandling af relevant muskulatur (i læg, lår, balde m.m.), samt evt. ledfrigørende behandling i ankel, knæ, hofte eller lænd, hvis der konstateres nedsat bevægelse i leddene.

Det er vigtigt, at man med det samme påbegynder specfikke styrke- og udspændingsøvelser. Dette har til formål at stimulere regeneration af sene-, muskel- og knoglevæv. Herudover er det vigtigt at skabe normal bevægelighed i leddene. Af samme grund vil det ofte være relevant med ledfrigørende behandling.

Er skinnebensbetændelsen opstået i forbindelse med træning, er det vigtigt at vurdere om træningsbelastningen er øget for hurtigt. Herudover er det i mange tilfælde vigtigt at dine løbesko er tilpasset din løbestil, dvs. tager højde for overdreven pronation eller supination. I enkelte tilfælde kan specielle indlæg være relevant. KiroUltra.dk tilbyder løbestilsanalyse, der kan vurdere dette.

Hvad kan du selv gøre:

Få fastlagt den præcise årsag til dit problem! Forkerte løbesko er ikke altid årsagen til skinnebensbetændelse.

Dyrk relevant styrketræning og udspænding. Få evt. instruktion af dette af din kiropraktor.

Læs på Netdoktor.dk om skinnebensbetændelse