Behandling af achillessenebetændelse

Behandling af  achillessenebetændelse eller “achilles tendinopati” anvendes ofte til at karakterisere samme tilstand. Det er dog ikke nøjagtigt. “Betændelse” betegner en tilstand med inflammation, dvs. en proces, der igangsættes i kroppen når vævet belastes/irriteres/beskadiges. Helt nøjagtigt er “betændelse” heller ikke det samme, som “inflammation”. En betændelse er en inflammationsproces, der igangsættes når vævet tilføres et patogen udefra, f.eks. ved en bakteriel infektion. En inflammation kan således finde sted med eller uden et udefra kommende patogen.

Achilles, behandling af achillessenebetændelse, achilles tendinopati, achillessene

Er der tale om inflammation i senen, vil den korrekte betegnelse være “tendinitis”. “Tendinopati” betegner dog en generel sygdomstilstand i senen, som ofte ikke er præget af inflammation. Smerter, hævelse, ømhed osv. ved en tendinopati skyldes altså ikke nødvendigvis inflammationsprocessen, men indvækst af nye blodkar og nerveender i senevævet. Tendinopati er derfor i langt de fleste tilfælde en mere præcis beskrivelse af en langvarig/kronisk sygdomstilstand i (achilles-)senen. En tendinit i achillessenen med inflammation kan på længere sigt gå over i tendinopati.

Denne side beskriver achilles tendinopati, dvs. den sygdomstilstand, der finder sted i senen som følge af overbelastning. For nemheds skyld, anvendes dog “achillessenebetændelse”

Symptomer:

Achilles tendinopati (og tendinit) er karakteriseret ved smerter/ømhed i achillessenen, ved aktivitet. Hertil kommer lokal hævelse. I de fleste tilfælde er symptomerne lokaliseret 2-5 cm over hælen. Ved aktivitet vil typisk opleves den klassiske smerte-triade: Indledningsvis ømhed, der forsvinder når man bliver varm, men som vender tilbage ved fortsat belastning. I svære tilfælde vil achillessenen også være øm eller smertefuld ved gang. Desuden kan tilstanden på et tidspunkt give markante smerter og stivhed om morgenen, der aftager efter at have gået lidt rundt.

Årsager:

Achilles tendinopati er en overbelastningstilstand i senevævet. Overbelastningen kan være akut eller foregået over længere tid. Tilstanden ses ofte i forbindelse med overtræning, særligt hos løbere, eller i forbindelse med skift i intensitet, distance, underlag m.v.

Behandling af achillessenebetændelse:

Da tendinopatier ikke er karakteriseret ved inflammation, vil der ingen effekt være af antiinflammatorisk medicin (NSAID). Studier viser desuden at NSAID mindsker helingsevnen i senevævet. KiroUltra udfører diagnostisk ultralydsscanning, der kan fastslå om der er inflammation i senevævet, eller om der er tale om tendinopati uden inflammation. Flere andre diagnoser bør udelukkes – f.eks. slimsækbetændelse, delvis overrivning af achillessenen m.v. Ultralydsscanning kan fastslå dette.

I stedet bør senevævet stimuleres til regeneration. Dette kan bl.a. ske gennem specifik styrketræning, kombineret med udspændingsøvelser og bløddelsbehandling. KiroUltra kan instruere dig i specifik træning, samt behandle din achillessene. Herudover er der ofte effekt af chokbølgebehandling, som består af behandling med fokuserede lydbølger, der stimulerer senevævets helingsproces. KiroUltra tilbyder chokbølgebehandling.

 

Læs om achillessenebetændelse på Sundhed.dk