Triggerpunkter i armen / myoser / spændinger som diagnose:

Triggerpunkter i armen kan henføres under nedenstående betegnelse af muskelspændinger, men siges at være “et område i muskel eller muskelfascie, der har øget irritabilitet, og som er lokaliseret i nærheden af stramhed i muskelfibre”. Med andre ord er et triggerpunkt således et lokalt område i muskel eller muskelhinde, der er forbundet med trykømhed og muskelspænding.

Muskelspændinger, “myoser”, “muskelinfiltrationer” er alle fælles betegnelser for muskelrelaterede smerter, der opleves sammen med lokal, øget spænding / tonus i området.

Et triggerpunkt kan være “aktivt”, dvs.  give ømhed i hvile, eller “latent”, dvs. give symptomer ved påvirkning.

 

Karakteristisk for triggerpunkter er de såkaldt “refererede smerter” (referred pain), som er oplevelsen af smerter / udstråling et sted, der afviger fra smertens oprindelsessted. F.eks. kan et triggerpunkt i skuldermuskulaturen give refererede smerter i arm, hånd, bryst m.v. De refererede smerter, der skyldes triggerpunkter er velkendte i deres forløb. Således kan man ved smerte i et bestemt område få indikation om triggerpunkter i bestemte muskler.

Symptomer:

Muskelspændinger giver generelt ømhed, som kan føles diffust og svært at lokalisere præcis. Ved tryk, gentagne, monotone bevægelser, eller hvis musklen fastholdes i en aktiveret stilling, vil ømheden forværres.

Triggerpunkter opleves også med ømhed, men også ofte med refererede smerter, dvs. smerter/ømhed, der stråler ud til bestemte områder. De udstrålende smerter forveksles ofte med påvirkning af nerver eller nerverødder, men har intet med dette at gøre.

Triggerpunkter i armen eller albueregionen vil ofte stråle op mod skulderen, eller ned mod håndleddet / fingrene. Afhængig af hvilke muskler, der er påvirkede, kan smerterne lokaliseres til inder- eller yderside af arm, håndled, hånd m.v.

Årsager:

Den præcise årsag til ømhed og smerter ved myoser / triggerpunkter kendes ikke. Sammenhængen mellem spændinger og smerter er dog velkendt.

Med undtagelse af decideret sygdomstilstand i muskelvævet (myopati), der ikke omtales her, opstår muskeslpændinger stort set altid pga. en anden underliggende årsag, bl.a.

 • Langvarigt, repetitivt, monotont præcisionsarbejde (kontor-/PC-arbejde, syersker, frisører m.v.)
 • Smertetilstande relateret til lidelser i bevægeapparatet eller andre dele af kroppen
  • slid-problematikker, slidgigt m.v.
  • ledlåsninger
  • overbelastningstilstande, inflammation
  • gigtsygdomme
  • m.v.

Behandling:

Det er vigtigt at få fastlagt den korrekte diagnose. Dels for at udelukke andre årsager (nerverodspåvirkning, myopati m.v.), dels for at kunne fjerne udløsende faktorer når disse er tilstede.

Afhængig af årsagen til muskelspændingerne, vil kiropraktoren behandle med ledfrigørelse, triggerpunkt-terapi, udspænding og andre bløddelsteknikker, samt instruere dig i specifikke træningsøvelser, forholdsregler i dagligdagen, på jobbet m.v.

Hvad kan du selv gøre:

Generelt reagerer spændt og øm muskulatur positivt på at blive aktiveret! Træning og hyppig, let fysisk aktivitet, strækøvelser m.v. vil derfor være effektivt til at reducere symptomerne.

Læg mærke til, hvilke faktorer i din dagligdag der forårsager dine spændinger, og prøv at finde alternativer.

Opsøg evt. din kiropraktor for information om forholdsregler, træningsøvelser og behandling ved triggerpunkter i armen.

Læs om muskelsmerter og triggerpunkter på Sundhed.dk