Scoliose/skoliose som diagnose:

Scoliose/skoliose angiver en “unormal krumning” af rygsøjlen i frontalplanet (dvs. set bagfra). En del af personer med scoliose har udover krumning i frontalplanet også rotation af rygsøjlen. Scoliosen kan antage forskellige former (C-form, omvendt C-form, S-form, omvendt S-form).

Scolioser inddele overordnet i 2 grupper: Strukturelle og funktionelle (non-strukturelle). Overordnet kan man sige, at de strukturelle scolioser skyldes permanente forandringer i ryghvirvler og bløddele (ledbånd, ligamenter, ledkapsler osv.). Ved funktionelle scolioser skyldes skævheden i ryggen faktorer, der ikke knyttes til ryghvirvler eller disses bløddele.

I de fleste tilfælde vil funktionelle scolioser være synlige i stående stilling, mens de forsvinder i siddende eller liggende stilling. Dette er dog ikke altid tilfældet ved f.eks. en smertebetinget scoliose.  I hver af disse grupper inddeles scolioserne yderligere, efter underliggende årsag. Scolioser kan optræde i alle aldre, fra spædbørn til voksne og ældre.

Symptomer:

Symptombilledet ved scoliose kan være meget varierende, og spænde fra ingen symptomer overhovedet til markante smerter, påvirkning af hjerte-/lungefunktion, nerverodspåvirkning m.m. Af betydning for symptombilledet er debut-alder, krumningens størrelse, varighed, årsag, andre tilstedeværende sygdomme m.m.

Hos spædbørn med scoliose opleves ofte ingen tydelige symptomer. Hos ældre børn og voksne opleves ofte rygsmerter, som varierer i intensitet, men som ofte er mere elle mindre konstante.

Årsager:

 • Funktionelle:
  • Statiske (benlængdeforskel, bækken-asymmetri)
  • Holdningsbetinget (f.eks. pga. stram/forkortet muskulatur i hofte, knæ eller ankel)
  • Smertebetinget (afværgeholdning)
  • Inflammatorisk (f.eks. blindtarmsbetændelse)
 • Strukturelle:
  • Idiopatiske (ukendt årsag) (ca. 85% af de strukturelle scolioser)
  • Medfødte
  • Neuromuskulære
  • Neurofibromatosis von Recklinghausen
  • Mesenkymale lidelser
  • Sekundære scolioser (pga. leddegigt, tumor i rygsøjlen m.v.)

Behandling:

Din kiropraktor kan hjælpe dig med at fastlægge årsagen til skæv ryg / scoliose. Desuden kan kiropraktoren ved hjælp af manipulationsbehandling, bløddelsbehandling, strækøvelser og instruktion i træningsøvelser, reducere smerterne som følge af scoliose. Kiropraktoren kan desuden foretage røntgenoptagelse til nærmere vurdering af scoliosen, samt rådgive om hvorvidt det tilrådes at anvende indlæg i skoen. Er du i tvivl om hvorvidt en skæv ryg kan behandles, er du velkommen til at kontakte os.

Behandling af scoliose afhænger af flere faktorer, herunder årsag, debut-alder, hvor meget patienten er generet, scoliosens størrelse osv. Børn kan i visse tilfælde behandles med korset. I alvorlige tilfælde kan foretages stivgørende operation af rygsøjlen. Skyldes scoliosen en benlængdeforskel kan man ofte mindske rygsmerterne ved et indlæg i den ene sko, og evt. operation med forlængelse af det korte ben.

Hvad kan du selv gøre:

Mulighederne for at afhjælpe smerter og besvær som følge af skæv ryg /scoliose, afhænger af årsag og sværhedsgrad. Generelt er det dog vigtigt at du træner for at opbygge styrke i ryg- og mavemuskulatur. Ofte vil det også hjælpe at lave udspænding af forkortet/spændt muskulatur, ligesom indarbejdelse af optimal bevægelighed i ryg, hofter, knæ, ankler m.m., er vigtigt. Din kiropraktor kan hjælpe dig med de rigtige øvelser.

Du kan læse mere om scoliose på Dansk Skoliose Forenings hjemmeside.