Scheuermann som diagnose:

Scheuermann betegner forandringer i rygsøjlen, typisk i den øvre del af lænden eller i brystryggen. Tilstanden skyldes at ryghvirvlerne er kileformede. Diagnosen stilles med sikkerhed ud fra røntgenoptagelser, idet definitionen på Scheuermann er “mindst 3 på hinanden følgende anteriort kileformede ryghvirvler, samt uregelmæssige endeplader”.

Symptomer:

Tilstanden opstår typisk hos drenge/yngre mænd i sidste halvdel af teenage-årene. Symptomerne er typisk ømhed og stivhed i ryggen og eller lænden. Der kan opleves periodevise smerter og træthedsfornemmelse, ofte i forbindelse med sport eller fysisk aktivitet.

Scheuermann fører oftest til øget krumning fremad i brystryggen. Desuden kan man se affladning af lændekurvaturen.

Generne som følge af diagnosen aftager oftest efter teenageårene. Dog kan de strukturelle forandringer hos nogle give periodevise ryggener.

Årsager:

Tilstanden skyldes såkaldt “aseptisk nekrose” i ryghvirvlernes endeplader. Man ved ikke hvorfor dette opstår. Dog mener man at årsagen er multifaktoriel, dvs. skyldes et samspil af forskellige faktorer. Scheuermann har en arvelig komponent.

Behandling:

Den primære behandling er dels symptomlindrende, dels for at fastholde god bevægelighed i ryggen. Kiropraktoren kan ved manipulationsbehandling bidrage til at opretholde bevægeligheden i rygsøjlen, hvilket i langt de fleste tilfælde afhjælper smerter og ømhed. Herudover kan kiropraktoren anvise specifikke rygøvelser, der også bidrager til at opretholde fri bevægelighed i rygsøjlen.

Det er ikke muligt at fjerne en Scheuermann, idet man ikke kan ændre på ryghvirvlernes kileform. Ved meget udtalte rygsmerter  tidligt i puberteten, anvendes i nogle tilfælde et specielt ryg-korset.

Hvad kan du selv gøre:

Teenagere kan have gavn af at undgå visse aktiviteter, herunder tunge løft m.m., da det kan give smerter i ryggen.

For såvel teenagere som voksne, gælder det dog om at holde ryg og lænd i god form, dvs. have god bevægelighed og styrke i muskulaturen. Derfor er træning og mobilitetsøvelser en god idé. Din kiropraktor kan informere dig om korrekt træning og relevante øvelser.

Du kan læse mere om Skolioseforeningens hjemmeside.