Hold i ryggen, som diagnose:

Et “hold i ryggen”, “lumbago” eller “hekseskud” hører under betegnelsen “uspecifikke rygsmerter”, idet man ikke med sikkerhed ved hvad der er årsag til smerterne. Dertil ses hold i ryggen mellem skulderbladene også. Således anvendes ofte de nævnte begreber, eller “facetsyndrom”, “biomekanisk dysfunktion” eller lign. når der ikke kan fastlægges en præcis/kendt diagnose. Det gør dog ikke problemet mindre smertefuldt, og man kan lave en behandling af hold i ryggen.

hold i ryggen behandling

Symptomer på hold i ryggen:

Symptomerne på uspecifikke rygsmerter (hold i ryggen) kan være flere. F.eks. opleves ofte

  • Lokale smerter i ryggen, med eller uden udstråling til balder, lår, lyske, brystkasse m.m.
  • Smerter i ryggen kan være konstante eller i form af “jag”
  • Patienten kan føle stivhed eller at ryggen er “skæv”
  • Smerterne i ryggen forværres ofte kortvarigt ved f.eks. at skulle rejse sig fra siddende stilling, ved rotation/bøjning af rygsøjlen, løft, host, dyb vejrtrækning m.m.

Årsager til hold i ryggen:

Årsagen til smerterne er i bund og grund ukendt. Flere teorier foreslår at smerterne skyldes påvirkning af de små led i rygsøjlen (“facetled”), discus, ligamenter m.v. Der kan dog hverken med røntgen, MR- eller CT-scanning påvises nogen specifik sammenhæng mellem smerter og billeddiagnostiske fund.

Behandlingen af hold i ryggen:

Afhængig af patientens opfattelse af årsag, forværrende faktorer, varighed m.m., kan kiropraktoren optage en grundig sygehistorie og udføre en ortopædisk undersøgelse. Evt. kan billeddiagnostik, f.eks. i form af røntgen, bruges til at udelukke andre diagnoser. Behandling af hold i ryggen vil afhængig af sygehistorie og undersøgelse kunne bestå af frigørelse af led, bløddelsbehandling, øvelsesterapi, samt information om brug af smertestillende, varme-/isbehandling, aflastning og aktiviteter.

Hold i ryggen øvelser:

Afhængigt af hvor kraftige smerter du har, drejer det sig med hold i ryggen om at behandle det med en opretholdelse af et normalt aktivitetsniveau, dog under hensyntagen til dine smerter. Der kan således være aktiviteter, bevægelser eller stillinger, som kan fremkalde smerter og derfor bør begrænses i en periode. Akutte smerter kan ofte lindres med behandling med en ispose i op til 15 min. pr. time. Evt. kan du tage let smertestillende medicin (håndkøb), men er du i tvivl om brugen af det, bør du tale med kiropraktoren eller din læge først.

Har du kraftige smerter bør du kontakte kiropraktor, egen læge eller vagtlæge.

Du kan læse mere om smerter i ryggen her.