Behandling af bækkenløsning

KiroUltra tilbyder behandling af bækkenløsning. Bækkenløsning/bækkensmerter relateret til svangerskab kan defineres som smerter omkring symfyse (leddet foran ved skambenet) eller sacroiliacaleddene (bækkenleddene bag på bækkenet), som opstår under graviditet eller fødsel. Smerterne defineres som bækkenløsning når generne er så voldsomme at de medfører nedsat funktionsevne i hverdagen eller kræver behandling.

Symptomer:

Smerter i forbindelse med bækkenløsning er ofte lokaliseret omkring symfyse eller SI-led, og kan stråle ned til lysken, balder og ben. Smerterne kan for nogle være invaliderende og føre til brug af krykker eller kørestol.

Kvinden oplever typisk smerter ved belastning eller stillingsændring, f.eks. under gang, ved at vende sig i sengen, rejse sig fra siddende, stige ud af bilen osv.

Symptomerne indtræder typisk i midten eller slutningen af graviditeten, men kan opstå tidligere. Nogle oplever desuden smerter efter graviditeten.

Årsager:

Den præcise årsag til bækkenløsning er ukendt, men det menes at smerterne skyldes aktivering af smertereceptorer som følge af udvidelse/øget løshed i symfyse og SI-led. Den øgede bevægelighed i leddene skylder sandsynligvis en kombination af hormonelle faktorer, samt mekaniske forhold idet graviditeten medfører ændret biomekanik, vægtfordeling osv.

Disponerende faktorer for at udvikle bækkenløsning:

  • Bækkenløsning under tidligere graviditet
  • Manglende motion
  • Fysisk belastende arbejde
  • Smerter i lænd eller underliv udenfor graviditeten
  • Overvægt kan sandsynligvis også øge risikoen.

Du kan læse mere om behandling af bækkensmerter her.

Behandling af bækkenløsning:

Da behandling af bækkenløsning langt overvejende er symptomlindrende og ikke helbredende, er forebyggelse vigtigst! Denne opnås bedst gennem specifik træning, der styrker bækkenbund, samt dybe og overfladiske mave- og rygmuskler. Din kiropraktor kan hjælpe dig med stabiliserende og styrkende øvelser.  Generelt er det i øvrigt af stor nytte at man træner både før, under og efter graviditet. Bl.a. er god form vist at kunne mindske gener under graviditet og fødsel.

Kiropraktoren kan udover øvelsesinstruktion bidrage til smertelindring gennem bløddelsbehandling og evt. ledfrigørende behandling. Bemærk, at der selvfølgelig ikke foretages ledfrigørelse af SI-led og symfyse ved bækkenløsning! Der kan samtidig med bækkenløsning dog være andre problemstillinger i bevægeapparatet, som bidrager til smerterne, og dette vurderer og behandler kiropraktoren også.

Hvad kan du selv gøre:

Da bækkenløsning ofte giver smerter ved belastning og visse bevægelser, vil symptomlindring ofte kræve aflastning. Dvs. undgå de stillinger, bevægelser og aktiviteter, der udløser smerterne. Bl.a. vil udadføring af benet (abduktion) typisk være smertefremkaldende. Herudover vil det at sidde i bløde stole, sofa, bilsæde osv. typisk give smerter.

 

Læs mere om bækkenløsning på Kiropraktorguide.dk