Behandling af Osgood Schlatter

Osgood Schlatter / “Schlatter-knæ”er en såkaldt traktions-apofysit, dvs. en læsion i den del af skinnebensknoglen, hvor senen til knæskallen sidder fast. Den forekommer hos unge i voksealderen, hvor knoglen (apofysen) endnu ikke er færdigudviklet.

 

Symptomer:

Smerter og ømhed foran på skinnebenet 2-4 cm under knæskallen (tuberositas tibiae). Typisk fremkommer smerterne ved fysisk aktivitet, herunder sport som fodbold, gymnastik, samt ved at kravle på knæ m.v.

Årsager:

Grunden til Osgood Schlatter er overbelastning i knæskalssenens hæfte på skinnebenet, samtidig med at apofysen ikke er færdigudviklet. Der er altså tale om en overbelastningsskade, man ser i børn/unge.

Behandling:

Osgood Schlatter behandles primært ved aflastning, dvs. at man begrænser (sportslig) aktivitet, så der ikke fremprovokeres smerter. Evt. kan man i en periode supplere med et velcrobånd under knæet til at aflaste senehæftet.

I 95% af tilfældene forsvinder symptomerne ved udgangen af vækstperioden.

KiroUltra.dk kan foretage diagnostisk ultralydsscanning af området, hvorved diagnosen kan stilles med sikkerhed. Desuden kan scanningen vurdere om inflammation er tilstede. Du kan se et eksempel på Osgood Schlatter set ved ultralydsscanning her: http://www.ultrasoundcases.info/Slide-View.aspx?cat=401&case=4902

I takt med at symptomerne forsvinder, kan kiropraktoren instruere dig i specifikke styrkeøvelser, der sigter på at styrke knæskalssenen.

Hvad kan du selv gøre:

Få fastlagt diagnosen, evt. ved ultralydsscanning, idet symptomer under knæskallen kan have andre årsager.

Ved Osgood Schlatter vil den indledende behandling bestå af aflastning. Afhold dig derfor fra smertefremkaldende aktiviteter i ca. 3 uger. Hvis du oplever ømhed i området, er det en god idé at køle det ned jævnligt med en ispose.