Behandling af løberknæ

Behandling af løberknæ og “Tractus iliotibialis syndrom” (IlioTibial Band Syndrome, ITBS ) vedrører inflammation i tractus iliotibialis, der løber på lårbenets yderside mellem hoftekammen og skinnebenets øvre del. “Løberknæ” sidestilles i de fleste tilfælde med ITBS, men angiver en tilstand, hvor smerter opstår på knæets yderside, 2-4 cm over leddet, som følge af tractus’ friktion mod lårbenet. ITBS kan i teorien opstå langs hele tractus’ forløb, men er i praksis lokaliseret på den øverste del af lårets yderside, ud for knoglefremspringet (trochanter major), lidt bagved, eller i nedre/udvendige del af balden.

Symptomer:

Der opleves ofte smerter og ømhed i området ca. 2-4 cm over ledlinien på ydersiden af knæet. Smerterne opstår ofte gradvist hos løbere. Smerterne er ofte ikke voldsomme, men kan ved langdistanceløb gradvist blive mere og mere intense.

Årsager:

Det siges at syndromet typisk opstår ved løb ned ad bakke, eller hvis man løber på underlag, der hælder til siden. Andre årsager er

  • Svaghed i den del af baldemuskulaturen, der stabiliserer bækkenet sidelæns under løb (m. gluteus medius).
  • Overpronation i fod/ankel under løb (forsimplet sagt falder foden “indad” – “lav svangbue”), der giver rotation af underbenet og træk på tractus iliotibialis.
  • Oversupination i fod/ankel under løb (foden falder “udad” – “høj svangbue”), der kan give træk i tractus
  • Fejlstilling i knæleddet (“hjulben”) – træk i tractus.

Behandling af løberknæ:

Det er vigtigt at finde den underliggende årsag til løberknæ. KiroUltra udfører bl.a. løbestilsanalyse, hvor du videofilmes, og din løbestil evalueres. Udover fodstilling, ses her også på stilling af underben, lår og bækken. KiroUltra udfører desuden ultralydsscanning af dit knæ, herunder for at vurdere om der er slimsækbetændelse eller andre tilstande, der kræver behandling.

Kiropraktoren vil behandle dig med bløddelsterapi (stræk, tværmassage, triggerpunktbehandling), og instruere dig i relevante styrke- og udspændingsøvelser, for at fjerne den underliggende årsag.

I tilfælde af bursit / slimsækbetændelse vil du i visse tilfælde have gavn af en indsprøjtning med binyrebarkhormon for at reducere inflammationstilstanden.

 

Læs på Netdoktor.dk om løberknæ