Behandling af lyskeskade / lyskesmerter:

Lyskesmerter i form af sportsbrok (Sports-hernie, Gilmore’s Groin) er en såkaldt udelukkelsesdiagnose, idet den nærmere årsag ikke altid er fastlagt. Et sportsbrok bør derfor ikke forveksles med et decideret lyskebrok. Herudover findes en række andre diagnoser, der kan give lignende symptomer (tendinopati, slimsækbetændelse, osteitis pubis m.v.  ). Af samme grund kan skadesforløbet være langvarigt og i visse tilfælde vanskeligt at behandle.

Sportsbrok ses typiske hos fodboldspillere og ishockeyspillere, hvor der er kraftig og hyppig belastning af hoftebøjere, mavemuskler og muskler på forsiden af låret. Lyskesmerter efter løb er heller ikke ualmindeligt.

Symptomer:

Lyskesmerter eller ømhed i lysken, nederste del af maven eller ind mod skambenet opleves typisk ved løb, spring eller retningsskift. Der kan desuden i nogle tilfælde fremkaldes smerter i lyske ved host eller nys. Der er typisk øget ømhed og stivhed dagen efter fysisk aktivitet.

Der kan være udstrålende smerter til kønsorganer eller lænderyggen.

Der er ikke en decideret udbuling i lysken, da der ikke er tale om et decideret brok.

Symptomerne vil typisk gradvist forværres, idet f.eks. sportsudøvelse er muligt i starten, men efterhånden bliver smerterne så kraftige, at dette ikke længere er muligt.

Årsager:

Sportsbrok kan udløses af såvel en akut, som en langvarig overbelastning. En af teserne går på, at der er tale om en delvis overrivning i overgangen mellem muskulatur og senevæv i den nederste del af bugvæggen, eller den såkaldte aponeurose fra den ydre skrå mavemuskel (m. obliquus abdominis externa), der indgår i lyskebåndet (ligamentum inguinale).

Behandling:

Det er vigtigt at få fastlagt den korrekte diagnose, og dermed også at udelukke andre mulige årsager til lyskesmerter. Behandlingsforløbet kan være langvarigt, i nogle tilfælde op til 6 mdr. Det er vigtigt at man i behandlingsforløbet går gradvist frem med belastning, og typisk vil skaden medføre en periode helt uden deltagelse i den pågældende sport eller aktivitet.

I en del tilfælde vil sportsbrok have bedst prognose hvis man opererer. For elitesportsudøvere vil man ofte operere relativt tidligt.

Uanset om operation er aktuelt, er det afgørende at tilstanden behandles med relevant, specifik træning. Træningen består dels af stabiliserende øvelser, samt gradvist mere belastende styrkeøvelser. Du kan få instruktion og vejledning omkring træning og forholdsregler hos kiropraktoren.

Hvad kan du selv gøre:

Ved lyskesmerter under anstrengelse, f.eks. sport, er det vigtigt at man får diagnosticeret problemet korrekt, da et sportsbrok sjældent forsvinder af sig selv, men typisk bliver værre over tid.

Man bør undlade aktivitet, der fremkalder ømhed og smerter under og efter udførelse.

Forebyggende vil styrke- og stabilitetstræning af mave- og bækkenmuskulatur medvirke til at undgå et sportsbrok. KiroUltra.dk kan hjælpe dig med dette.

Læs på Netdoktor.dk om lyskeskade