Behandling af diskusprolaps i nakken

KiroUltra tilbyder som specialist i ryg- og nakkeproblemer, professionel og grundig undersøgelse, diagnose og behandling af diskusprolaps i nakken. Pakkeforløb med øget offentligt tilskud!

En prolaps angiver når kanten af bruskskiven (diskus/discus) mellem 2 nakkehvirvler er i stykker, hvorved materiale fra diskus’ centrale del trænger ud. Afhænger af defektens /prolapsens placering, kan materialet påvirke en nerverod eller rygmarven, og evt. give udstrålende symptomer. Typisk vil sådanne symptomer begrænses til den ene arm, men kan i visse tilfælde give symptomer i begge arme eller ben.

En prolaps er således en følge af slid (“degenerative forandringer”) opstået i diskus.

discusprolaps i nakken diskusprolaps i nakken

Diskusprotrusion betegner også slidforandringer i diskus, men uden en lokaliseret defekt i kanten, der tillader at materiale presses ud af bruskskiven. Sandsynligvis er der nærmere tale om en “udbuling” af diskus. Da diskus-randen indeholder små nerveender, kan en protrusion også give udstrålende smerter til skulder/arm/hånd, uden der er tale om decideret påvirkning af nerverod eller rygmarv.

Symptomer:

Diskusprolaps i nakken kan opstå både akut og gradvist. Udviklingen af smerter kan således også ske akut eller gradvist. Smerterne er meget markante / skarpe, og er lokaliseret til nakke og arm. Der er ved påvirkning af en nerverod mulighed for neurologiske symptomer i form af ændret eller nedsat følesans i et specifikt område på skulder, arm eller fingre, ligesom der kan opleves nedsat muskelkraft i bestemte muskler. Endelig kan armens reflekser være påvirkede. Udover smerter vil bevægeligheden være begrænset, da bevægelse fremkalder smerter.

Ved diskusprotrusion opleves også nakkesmerter og ofte udstrålende smerter til skulder, arm, hånd eller fingre. Typisk er de udstrålende smerter mindre klart afgrænsede, og mindre intense end ved en prolaps. Der er heller ikke samme neurologiske udfald, som ved prolaps.

Udviklingen i symptomer ved diskusprolaps i nakken, der opstår gradvist, følger ofte et forløb med nakkesmerter, der dominerer armsmerter, efterfulgt af dominerende armsmerter, og endelig aftagende smerter i arm og nakke. En prolaps er således i mange tilfælde selvlimiterende, og går dermed “i sig selv” igen. Forløbet kan dog vare 1-3 måneder.

Årsager:

Diskusprolaps i nakken / protrusion skyldes som nævnt defekt eller slid i bruskskivens ydre kant. Oftest opstår en prolaps således efter længere tids slidforandringer i bruskskiven, selvom symptomerne kan opstå akut. Prolapsen kan også opstå pludseligt, ved f.eks. traume (trafikuheld, fald, vrid m.m.).

Behandling af diskusprolaps i nakken:

Ved behandling af diskusprolaps i nakken hos kiropraktoren, tilbydes du at følge kiropraktorernes “pakkeforløb”. Det medfører, at der er øget tilskud fra det offentlige, og dermed lavere udgifter for dig.

Kiropraktoren kan hjælpe dig med smertelindring og information om forholdsregler, samt specifikke øvelser. Det er vigtigt at du ved hvordan du skal forholde dig til symptomerne, hvad du bør undgå, og hvad du skal reagere på. Ved diskusprotrusion og ved prolaps efter den akutte fase, er øvelsesterapi vigtig, for at styrke nakke- og halsmuskulatur, lindre muskelspændinger og genoprette fri bevægelighed i nakken. Kiropraktoren vil foretage en grundig undersøgelse, og evt. foretage røntgenoptagelse hvis der vurderes at dette er nødvendigt.

Ved akut diskusprolaps i nakken med svære neurologiske udfald, skal der foretages akut MR-scanning. Det samme gælder symptomer ned i benene / fødderne. Har du disse symptomer, bør du således opsøge skadestue eller vagtlæge.

Visse undersøgelser viser, at operation af diskusprolaps ikke giver bedre resultater mht. smerter og funktion, ud over 1 års sigt. Sammenholdt med risici og bivirkninger ved operation, skal operation således kun foretages ved vedvarende, kraftige smerter, fremadskridende neurologiske udfald, akut tab af muskelkraft, samt ved tegn på påvirkning af rygmarven, der fører til symptomer i ben m.v.

 

Du kan læse mere om diskusprolaps i nakken på Sundhed.dk